12 May 2023

YouTube SEO: Maak uw video’s onverslaanbaar voor de #1 positie

Het is geen geheim dat YouTube een krachtig platform is voor contentcreatie en -promotie. Met meer dan 2 miljard ingelogde maandelijkse gebruikers is het essentieel om te weten hoe u uw video’s kunt optimaliseren om op te vallen. Hier volgt een uitgebreide gids voor YouTube SEO.

1. Trefwoordonderzoek

Elke SEO-strategie begint met trefwoordonderzoek. Dit is niet anders voor YouTube. U moet de trefwoorden kennen die relevant zijn voor uw inhoud en die door uw doelgroep worden gebruikt bij het zoeken naar video’s. U kunt gebruik maken van tools zoals Google Trends, YouTube’s eigen zoekbalk of gespecialiseerde SEO tools om populaire zoektermen te vinden.

2. Optimaliseer uw videobestand

Voordat u uw video uploadt, moet u ervoor zorgen dat de bestandsnaam van de video uw belangrijkste trefwoord bevat. Dit is iets wat vaak over het hoofd wordt gezien, maar het is een kleine stap die kan bijdragen aan het optimaliseren van uw video voor YouTube’s algoritme.

3. Optimaliseer uw videobeschrijving

De beschrijving van uw video is een belangrijk onderdeel van YouTube SEO. Hier kunt u gedetailleerde informatie over uw video geven, inclusief de belangrijkste trefwoorden. Een goed geoptimaliseerde beschrijving kan uw video helpen om beter te presteren in de YouTube-zoekresultaten.

4. Maak gebruik van tags

Tags zijn een andere manier om YouTube te laten weten waar uw video over gaat. Het is belangrijk om relevante en nauwkeurige tags te gebruiken. Te veel tags kunnen echter verwarrend zijn voor het algoritme, dus houd het aantal tags beperkt en gericht.

5. Maak boeiende thumbnails en titels

De titel en thumbnail van uw video zijn de eerste dingen die een gebruiker ziet wanneer uw video in de zoekresultaten verschijnt. Een aantrekkelijke titel en thumbnail kunnen het verschil maken tussen een klik op uw video of het overslaan ervan. Zorg ervoor dat uw titel en thumbnail duidelijk, relevant en boeiend zijn.

6. Optimaliseer voor kijkduur en kijksessie

YouTube’s algoritme beloont video’s die gebruikers langer op het platform houden. Dit betekent dat hoe langer de kijkduur en de kijksessie van uw video, hoe beter uw video zal presteren in de zoekresultaten. Zorg ervoor dat uw video’s boeiend zijn en de kijkers gedurende de hele duur vasthouden.

7. Moedig engagement aan

Engagement is een belangrijke factor in YouTube’s algoritme. Video’s die veel reacties, likes, deelt en abonnees genereren, presteren beter in de zoekresultaten. Moedig uw kijkers aan om te reageren, te liken, te delen en zich te abonneren op uw kanaal.

8. Maak gebruik van ondertiteling en gesloten bijschriften

Ondertiteling en gesloten bijschriften helpen niet alleen uw inhoud toegankelijker te maken voor kijkers die doof of slechthorend zijn, maar ze helpen ook YouTube om te begrijpen waar uw video over gaat. Dit kan uw video helpen om beter te presteren in de zoekresultaten.Een nuttige resource hiervoor is de YouTube Help pagina over het toevoegen van ondertiteling 

9. Promoot uw video’s op andere platforms

Het is belangrijk om uw video’s te promoten op andere platforms zoals sociale media, blogs en e-mailnieuwsbrieven. Dit kan helpen om meer verkeer naar uw video’s te leiden, wat kan bijdragen aan een hogere ranking in de YouTube-zoekresultaten. Voorbeelden van dergelijke platforms zijn Facebook, Twitter, Instagram, en LinkedIn.

10. Maak afspeellijsten

Het maken van afspeellijsten is een andere effectieve manier om de kijktijd op uw kanaal te verhogen. Door gerelateerde video’s in een afspeellijst te groeperen, kunnen kijkers gemakkelijker doorklikken en meer van uw inhoud bekijken. Een goed voorbeeld hiervan is het YouTube-kanaal van TED Talks, dat verschillende afspeellijsten heeft op basis van onderwerpen en interesses.

11. Werk regelmatig uw kanaal bij

YouTube houdt van actieve kanalen. Regelmatige updates en nieuwe video’s geven signalen af aan het algoritme dat uw kanaal actief is, wat kan helpen om uw video’s hoger te laten ranken in de zoekresultaten.

12. Maak gebruik van end screens en cards

End screens en cards zijn interactieve elementen die u aan uw video’s kunt toevoegen. Ze kunnen kijkers aanmoedigen om andere video’s te bekijken, zich te abonneren op uw kanaal, of een andere actie te ondernemen, zoals het bezoeken van uw website.

13. Blijf op de hoogte van YouTube’s algoritme updates

Net als Google’s algoritme, verandert YouTube’s algoritme voortdurend. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van deze updates om ervoor te zorgen dat uw SEO-strategieën effectief blijven. Een betrouwbare bron hiervoor is Search Engine Journa

14. Meet en analyseer uw prestaties

Ten slotte is het essentieel om uw prestaties op YouTube te meten en te analyseren. Gebruik YouTube Analytics om te zien hoe uw video’s presteren, welke video’s het meest succesvol zijn, en welke gebieden verbetering nodig hebben.

YouTube SEO is een continu proces dat aandacht en inspanning vereist. Door deze strategieën te implementeren en regelmatig uw prestaties te evalueren, kunt u uw zichtbaarheid op het platform verbeteren en een groter publiek bereiken.